Lessen

Instructie ervaringen 

Doedelzakspelen is een geweldige ervaring maar je moet het goed leren onder begeleiding van een goede instructeur.

 • Ik geef al 23 jaar les wat ik erg leuk vind om te doen.
 • Nadat ik in 2004 een Intermediate certificate heb behaald,
 • heb ik in 2006 mijn tutors certificate behaald.
 • Als eerste Nederlander was in 2014 mijn Piobaireachd certificate binnen.
 • In de loop van de jaren heb ik een complete band opgeleid als Pipe Major en heb daarbij de nodige ervaring en kennis opgedaan.

Ik denk dat dit wel allemaal goed zit.

Plan van aanpak:

Het eerste wat we gaan doen is afhankelijk van de wensen en niveau kijken wat haalbaar is.

Afhankelijk van wat haalbaar is zullen we een plan samen uitstippelen.

Mensen die willen beginnen zullen een practice chanter  moeten aanschaffen.  Lesstof en muziek om je tot een volwaardige piper maken heb ik allemaal voor je.

Een practice chanter die we gebruiken om oefeningen mee te te doen en tunes in te  studeren.

Als je zover bent is het de tijd om een instrument aan te schaffen.                                   Samen gaan we je houding, blaastechniek, onderhoud en alles wat er verder bij komt kijken onder handen nemen.  Ervaring opdoen en veel plezier hebben is de uitgangpunt.

untitled

Veel mensen vragen mij vaak hoe dat nu allemaal werkt, zo’n doedelzak.

Eigenlijk is het best simpel,  je blaast via de “blowpipe” hier wordt het een mondpijp genoemd lucht in de “bag” (zak) Nadat je hem hebt ingeslagen zullen de rieten die er in aanwezig zijn in werking komen. Blaas lucht in de bag tot het tijd is om adem te halen en dat kan rustig, je linker arm neemt de druk tijdelijk over door hem rustig leeg te knijpen. Ver daarvoor zul je de druk van je arm alweer opgevangen hebben met het inblazen. Je blaast nu eigenlijk je arm weer weg. Dit totdat de arm het weer overneemd en zo gaat het door. Het is een techniekje dat je eigen moet worden. grotere long inhoud en extra sterke spieren spelen eigenlijk geen rol.  De chanter heeft een dubbelriet en hier bespeel je de tunes (melodie) mee. De drones hebben een ander soort riet en zal 1 geluid laten horen. Dit moet in harmonie zijn met elkaar. zijn ze niet in harmonie (vaker niet dan wel) zul je de drones moeten (laten)  stemmen.

Kosten; 

Een belangrijk detail zijn de kosten.

 • Ik reken 20 euro voor een vol uur.
 • Een practice chanter om mee te oefenen is v.a. 45 euro.
 • Een complete set pipes is moeilijk in te schatten.                                                          Ik kan je helpen bij de aanschaf.

Waar ik ook les in geef is PIOBAIREACHD.(pi-brog)   

Piob extra info

 Gerelateerde afbeelding

PIOBAIREACHD is de geschiedenis en de kunst van het doedelzakspelen. Al voor 1397 zijn de eerste tunes verschenen. Black Donalds March is een tune die is gekoppeld aan “The first Battle of Inverlochy” Het echte werk begon in 1590 toen de MacCrimmons een school hadden opgezet op “the Isle of Skey” Toen werd er nog muziek gezongen overgedragen. Pipers uit de gehele Highlands werden daar door hun Lords heengezonden, ze bleven daar soms tussen de 7 en 11 jaar. Piobaireachd bestaat uit een aantal stappen.

 • Techniek,
 • De feiten die op papier staan,
 • Het muzikale stuk wat je kan berijken door noten langer of korter aan te houden.
 • Wat je er extra in moet stoppen.

Een verhaaltje tussendoor,

Stel, er staat een man bij een bushalte, de bus komt er aan en stopt. De deuren gaan open en de buschauffeur kijkt naar de man die in zou moeten stappen maar dat niet doet. De chauffeur denkt van je bekijkt het maar en wil de deuren weer sluiten. Op dat moment springt de man de bus in. Hij heeft gewacht tot het laatste moment. Dit is een goede piobaireachd speler. Hij weet hoe lang hij/zij een noot aan moet houden. Hij wachtte tot het laatste moment om door te gaan naar de volgende noot.

Nog eentje dan,

Je zit in een restaurant, je wordt bedient door een wat stijve heer in een strak pak. witte zijde handschoentjes aan etc. Ook de opmaak is geweldig, alle 10 de glazen zijn smetteloos evenals de 15 borden die netjes op elkaar gestapeld staan. aan allebij de kanten evenveel vorken, lepels en messen. Een keurig kaarsje in het midden. Dit is duidelijk een restaurant van piobaireachd formaat, alles tot in de details geregeld en verzorgd.

Tips & tricks 1.

LET OP de temperatuur waar je in speeld! Als het erg warm is en je gaat spelen is het wel zaak voldoende te drinken. Probeer ook niet te lang te spelen! Het kan hoofdpijn en concentratie verlies tot gevolg hebben.  Je bent wel in de warmte bezig.

 Tips & tricks 2.

Practice does not make ‘perfect’ it makes ‘permanent.’ Take the time to learn your music correctly, so that through repetition (i.e. practice), you don’t allow problems to become permanent fixtures in your music.
John Cairns, double Gold Medallist.

Dit is een van mijn favoriete uitspraken.

Vrij vertaalt, let op HOE je wat instudeert. Stel dat je mee wilt doen aan een competitie. Je pakt een nieuwe tune en speelt het een aantal keer door tot je de tune “beheerst”. Grote kans dat er een aantal fouten inkomen die je na de competitie er weer uit mag halen van de jury. En dat is dus vaak erg lastig.

Wat je beter kan doen is de tune Phrase bij Phrase doornemen.

1e phrase kijk je door, je geeft een beat en leest de phrase. Ongetwijfeld zit er een moeilijk stukje in.

Dit stukje neem je en pluist het helemaal uit. Speel dit een paar keer door.

Is het een throw van een bepaalde noot? Niet nodig om de gehele notenbalk door te spelen maar je hebt genoeg aan alleen dat stukje (throw) van die noot. Ga door naar het volgende probleem en doe hetzelfde.

Speel nu een keer of 1000 deze phrase door en ga dan pas door met de volgende phrase. Doe hier hetzelfde. Uitpluizen en doorspelen. Houd het tempo laag en wees kritisch naar jezelf. Let er op dat je de techniek (en regel) mooi uitspeelt. Lage G’s bij de grips, throws en andere versieringen. Laat alles duidelijk horen. Als je een deel zo hebt doorgespeeld ga dan pas tempo opvoeren en opnieuw doorspelen. Let erop dat je dus speelt wat er staat, ook de nootwaardes e.d. Wees kritisch naar jezelf en blijf letten op de details.

Laatst had ik het er met een darter over. Als “Barney”moeite heeft om een dubbel 10 te gooien zal hij daar op moeten oefenen om dat beter te krijgen. Zo ook bij ons, wilt het niet lukken met een bepaald stukje zal je daar op moeten gooien.

Tips & Tricks 3.

Niet vechten met je instrument.

Maar al te vaak zie ik mensen die doedelzak willen (leren) spelen maar het met een paar maanden al opgeven. Het is te zwaar of te moeilijk, Dat kan heel goed kloppen. Maar wat je in de gaten moet houden is dat het instrument goed is bij afleveren, maar ook
goed moet blijven. De windingen bijvoorbeeld zitten als gegoten bij afleveren
maar door gebruik wordt dat dunner en er zal ruimte ontstaan bij o.a. de stocks, dit
is luchtverlies en er zal dus meer lucht onnodig worden verbruikt. Ook andere
onderdelen zoals de rieten moeten eens in de zoveel tijd goed nagekeken worden. Niet te zwaar maar ook niet te licht. en ook zeker geen schimmels op je rieten.

Wanneer het riet te zwaar is heb je ook nog kans dat je houding helemaal verkeerd gaat. Je moet kracht zetten ten koste van alles en daarom ga je ook nog in de meest grappige houdingen staan wat een pijn in de rug/nek kan veroorzaken.

Met andere woorden: Zorg dat het instrument en je rieten in orde zijn.

* Alles luchtdicht (windingen, seasen indien nodig)

* Rieten zeker niet te zwaar, neem er een die bij je past.

* Dronerieten niet te ver open.

* Niet teveel modern spul. Dronestoppers, vochtsysteem e.d.

Extra:

* Leer een goede (buik/middenrif) ademhaling aan.

* Ga zeker niet te kort blazen. (hyperventilatie)

* Ga/blijf rechtop staan.

* Ken de tunes goed uit je hoofd.

Veel succes ermee.

Deze privacyverklaring is laatst aangepast op 28-8-2018.
Wij verwerken uitsluitend persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor het leveren onze diensten.
Gegevensverwerking
De volgende gegevens kunnen worden verwerkt:
• uw NAW-gegevens;
• uw e-mailadres;
• uw telefoonnummer.
Uw gegevens worden verwerkt zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden, contact met u kunnen opnemen voor overleg over een opdracht.
Wij bewaren uw gegevens niet langer dan nodig is.
Partijen waarmee wij samenwerken: Voor het verzenden en ontvangen van e-mails gebruiken wij Gmail. Gmail gaat vertrouwelijk om met gegevens.Privacyverklaring
Uw rechten
U heeft het recht om uw persoonsgegevens welke door ons zijn verwerkt in te zien. Daarnaast heeft u het recht deze persoonsgegevens te verbeteren, veranderen, beperken of te verwijderen.
Wijziging in het privacybeleid  Wij behouden het recht om wijzigingen aan te brengen in het privacybeleid. Op deze pagina zult u altijd de meest recent versie vinden.
Bart Hoenders, Pipe Mayor